De emoe (Dromaius novaehollandiae) is een fascinerende vogel die behoort tot de familie Casuariidae en het geslacht Dromaius. Het is de grootste vogelsoort van Australiƫ en na de struisvogel de grootste nog levende loopvogel ter wereld.
Habitat en leefgebieden - Emoes komen voor in Australiƫ, zowel in het binnenland als nabij de kust. Ze komen het meest voor in gebieden met savannebossen en sclerofylbossen, en het minst in dichtbevolkte districten en droge gebieden met een jaarlijkse neerslag van minder dan 600 millimeter.
Voortplanting - Het mannetje bouwt een nest en broedt de eieren uit, terwijl het vrouwtje na het leggen van de eieren verder trekt. De kuikens zijn nestvlieders en worden ongeveer een half jaar door het mannetje verzorgd.
Voedsel - Emoes leven nomadisch en trekken de regen achterna op zoek naar voedsel zoals zaden, bloemen, fruit en insecten.
Snel - Emoes kunnen snelheden tot 50 km/u halen voor korte tijd.
Dubbele veren - Emoes hebben unieke, dubbele veren die hen beschermen tegen de extreme weersomstandigheden in Australiƫ.
Olie - Emoe-olie, gewonnen uit het vet van de vogel, wordt gebruikt in de cosmetische industrie en traditioneel door Aboriginals voor het verzorgen van wonden.
Goede zwemmers - Hoewel ze bekend staan als snelle hardlopers en niet kunnen vliegen, hebben ze ook het vermogen om te zwemmen als dat nodig is. Het is een van de vele aanpassingen die ze hebben ontwikkeld om te overleven in de diverse habitats van Australiƫ.