• Hector, onze vogelspin. Kom je hem aanraken?

Vogelspin

Vogels hebben niets te vrezen

Hector. Zo heet onze vogelspin. Je mag hem op je hand houden tijdens de rondleiding als je dat wilt. Een beet van een vogelspin is bijna nooit gevaarlijk.

Een vogelspin en alle andere spinnen zijn geen insecten. Dat kan je zien aan de poten: insecten hebben 6 poten en spinnen hebben 8 poten en daarnaast nog 2 voelsprieten.

Vogelspinnen hebben twee lijfjes: het kopborststuk en het achterlijf. De huid is hard en bedekt met haartjes. De huid is tegelijkertijd het geraamte, dus een spin heeft geen botten.

Vogelspinnen hebben 8 ogen. Als je denkt dat ze dan goed kunnen zien heb je het mis. Ze zien heel slecht. De spin kan licht en donker onderscheiden en vooral schrikken van een schaduw. Maar hij kan nauwelijks 10 cm ver kijken.

Een vogelspin is zo genoemd omdat hij op vogels zou jagen. Maar dat is helemaal niet waar. Vogelspinnen eten kakkerlakken en insecten. Hij eet ook soortgenoten, juist omdat hij slecht ziet. Hij zit rustig te wachten tot er een prooi voorbij loopt. Met zijn poten voelt hij de kleinste trillingen. Zo voelt hij ook voetstappen van een krekel of een sprinkhaan.

Content Bottom Hand Sprinkhaan